Värmeböljor i klimatförändringarnas spår – varmare, längre, oftare!

Vi hör allt oftare rapporter runt om i världen om ett förändrat klimat – värmeböljor, torka och skogsbränder å ena sidan och skyfall och översvämningar å andra sidan. Det är en sida av klimatförändringarna som vi redan nu märker av, och som enligt en majoritet av forskarna kommer att öka i framtiden. Det är något vi måste lära oss att leva med.
Johanna Alkan Olsson, foto: Anna Kristiansson
Johanna Alkan Olsson

I ett tvärvetenskapligt projekt, HEAT, som har pågått det senaste året vid Lunds universitet har forskare samlats för att försöka förstå problemen och hitta lösningar på hur vi kan klara av en ökad värmestress.

– Det handlar inte bara om de extrema värmeböljorna som blir allt vanligare, utan också klimatförändringarna som sakta smyger sig på och som på sikt kommer att få stora konsekvenser för det dagliga livet och arbetslivet, säger Johanna Alkan Olsson som är projektledare för HEAT.

Hon påminner om att de största problemen först kommer att drabba de länder där det redan nu är mycket varmt, som Indien, delar av Afrika, Sydamerika och så vidare.

– Många städer runt om i världen bygger på att det finns billig energi för luftkonditionering. Det är stora energimängder som går åt för att kyla ner de städer som nu byggs allt mer på höjden. Vi behöver tänka på ett annat sätt när städerna byggs. I Kina har man till exempel börjat titta på hur husen byggdes förr med svalkande innergårdar som ger skugga och naturlig luftcirkulation.

Med en ökad värme kommer också andra problem som till exempel att vattnet inte räcker till de som bor i städerna och att matförsörjningen till städerna blir allt besvärligare.

– Vi tror att man måste fundera på att bygga upp en annan typ av samhälle, säger Johanna Alkan Olsson. Forskare från många olika områden behöver hjälpa till att hitta konkreta lösningar för framtiden.

Värmestress i fokus i Lund den 20 maj

Den 20 maj kommer en hel dag ägnas åt att på olika sätt visa konsekvenserna av extrem hetta för människors hälsa.

Under förmiddagen gör forskare, stadsplanerare, politiker, journalister, studenter och andra intresserade en vandring i Lund för att diskutera och lära sig mer om hur vi klarar av extrem hetta. Behöver vi bygga våra städer annorlunda? Får grönområden en ny roll i framtida städer för att ge oss svalka? Och hur förebygger vi sjukdom och dödsfall på grund av extrema värmeböljor?

– Vi vill få besökarna att uppleva hur det skulle kännas att leva i ett varmare klimat, säger Johanna Alkan Olsson.

– Nu och hundra år framåt. Både här och i andra delar av världen. Vi kommer bland annat att få känna på hur det är att jobba i en textilfabrik i Dhaka i Bangladesh genom ett besök i klimatlabbet på Ingvar Kamprad Design Centrum. För att inte det ska bli för varmt blir det dagens klimat som vi efterliknar och inte det som förväntas 2050 eller 2100.

På eftermiddagen samlar sedan Lunds universitet forskare från olika delar av världen som belyser problematiken runt värmestress ur olika perspektiv. Bland annat får vi lyssna till professor Will Steffen som berättar om sitt arbete i Australien kring extrema värmeböljor.

Text: Nina Nordh

Länk för mer information & registrering:

Kontakt Johanna Alkan Olsson

2017-11-13
Hur fortsätter arbetet med hållbarhet i utbildningen?
2017-11-07
Climathon Lund 2017