Tecken på att Östersjön återhämtar sig

Algblomningar och döda bottnar till trots – den totala övergödningen i Östersjön har faktiskt minskat. Enligt en ny studie av svenska, danska och finska forskare är förbättringen ett resultat av långsiktiga åtgärder för att minska näringstillförseln från land.
Bad i Köpenhamn
Numera är det möjligt att bada mitt i Köpenhamn. Foto: Creative Commons

Även om Östersjön fortfarande är ett hårt belastat hav har tillståndet blivit bättre tack vare många års internationellt samarbete kring åtgärder för att minska tillförseln av näringsämnen från land, visar den nya studien.

– Vi ser i vår forskning att vattenkvaliteten har förbättrats i de flesta delar av Östersjön, säger professor Daniel Conley vid Geologiska institutionen, Lunds universitet.

Studien Long-term temporal and spatial trends in the eutrophication status of the Baltic Sea, nyligen publicerad i den vetenskapliga tidskriften Biological Reviews, ger en unik översikt av hur övergödningen har utvecklats i olika delar av Östersjön under det senaste århundradet, från 1901 till 2012.

Läs mer om studien i en artikel på Östersjöcentrums hemsida: Övergödningen minskar visar ny studie

2017-11-13
Hur fortsätter arbetet med hållbarhet i utbildningen?
2017-11-07
Climathon Lund 2017