Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Syntesrapport ger gemensam slutsats om kunskapsläget i klimatfrågan

Igår presenterade klimatpanelen IPCC sin syntesrapport i Köpenhamn, som sammanfattar de tre senaste delrapporterna från 2013-2014. Syntesrapporten bekräftar att klimatförändringen är ett faktum och det är människan som har den största påverkan på klimatet. Rapporten visar också att vi har möjligheter att begränsa uppvärmningen, men det kräver att vi agerar snabbt.
Foto:UNFCCC, CC licens Flickr
Under den gångna veckan har 350 delegater från 120 länder varit samlade i Köpenhamn, för att gå igenom och komma fram till en gemensam slutsats om kunskapsläget i klimatfrågan; vad som händer med klimatet och vad som väntar i framtiden beroende på utsläppsstorlek och anpassningsförmåga. I söndags, den 2 november, släpptes syntesrapporten i Köpenhamn. Syntesrapporten bekräftar att  uppvärmningen av klimatet är ett faktum och att det är människan som står bakom den. Atmosfären och haven har värmts upp, att mängden snö och is har minskat och att havsnivån har höjts.

Fortfarande möjlighet att begränsa effekterna av klimatförändringen

Rapporten visar också att det finns möjlighet att begränsa effekterna av klimatförändringen - men det kräver att världens länder agerar skyndsamt. IPCC betonar att det är möjligt att nå det internationellt beslutade målet om att hålla den globala temperaturhöjningen till under två grader, men att det förutsätter att utsläppen begränsas kraftigt inom de närmaste decennierna och ner till noll mot 2100.

Här hittar du IPCC syntesrapport "Summary for policymakers" och här hittar du den längre rapporten "Synthesis report". 

Lundaforskare medverkar till IPCC rapporten

- Det går att bromsa in klimatförändringarna på sikt men det kräver snabba och omfattande åtgärder med minskning av de globala och klimatpåverkande utsläppen. Om vi vidtar åtgärder kan vi fortfarande begränsa den globala uppvärmningen till runt två grader. Gör vi ingenting går vi allt större temperaturhöjningar och allvarliga förändringar till mötes, säger Markku Rummukainen. Markku Rummukainen är professor i klimatologi och en av huvudförfattarna till delrapport 1, The Physical Science Basis, i IPCC:s femte rapport om klimatet, AR5.

Ytterligare två huvudförfattare av AR5 finns på Lunds universitet: Lennart Olsson, professor och en av huvudförfattarna till delrapport 2: Impacts, Adaptation and Vulnerability, samt Luis Mundaca, universitetslektor och en av huvudförfattarna till delrapport 3: Mitigation of Climate Change.

Om IPCC

IPCC är FN:s mellanstatliga klimatpanel. Under den gångna veckan har delegater från världens länder samlats i Köpenhamn för att slutligen godkänna klimatpanelen IPCC:s rapport om klimatförändringarna, AR5. Mötet ledde fram till en gemensam slutsats om kunskapsläget i klimatfrågan. Det handlar om hur klimatet förändras och hur vi kan motverka klimatförändringarna och effekterna. Som utgångspunkt har delegaterna tre rapporter om klimatförändringarna som IPCC offentliggjort under 2013-2014.  Rapporterna är  The Physical Science Basis, Impacts, Adaptation and Vulnerability, och Mitigation of Climate Change.

Läs mer här!

Läs mer om syntesrapporten i en intervju i Dagens Nyheter: "IPCC: Fortfarande möjligt att begränsa klimatförändringarna"

Hör en intervju i P1 vetenskapsradion: "Forskare: gedigen sammanfattning av klimatet"

Se Markku Rummukainen på video i en intervju med Naturvårdsverket

Sammanfattningar om klimatförändringen

Läs sammanfattningen "Fönstret för tvågradersmålet på glänt, på väg att stängas" av Markku Rummukainen.
Du hittar också fler sammanfattningar om klimat och klimatförändring här.

Senaste artiklar

2017-12-14
December månads nyhetsbrev ute nu!
December månads nyhetsbrev ute nu!
2017-12-12
Oväntat stora förluster av kol och kväve vid skogsbränder
Oväntat stora förluster av kol och kväve vid skogsbränder
2017-11-22
Lundaforskare, doktorander och studenter om klimatmötet i Bonn
Lundaforskare, doktorander och studenter om klimatmötet i Bonn
2017-11-21
Varmare klimat förändrar Skånes flora
Varmare klimat förändrar Skånes flora
2017-11-14
Internationell hållbarhetskonferens vid Ekonomihögskolan i Lund
Internationell hållbarhetskonferens vid Ekonomihögskolan i Lund

Lunds universitets hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se