Studenter tillverkade mjöl av ratade bananer

Merparten av Sveriges importerade frukt anländer till Helsingborgs hamn. Där slängs varje år mängder av söta, brunfläckiga bananer eftersom grossister vet att konsumenter ratar dem. Nu har några civilingenjörsstudenter i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola upptäckt att frukten - med skalet på - fungerar utmärkt att malas ner till ett mjöl.
Nathalie Knopp. Foto: Kristina Lindgärde

– Det här mjölet är lite sött och aromatiskt och kan ersätta vanligt vetemjöl i bakverk. Det är också glutenfritt, säger studenten Nathalie Knopp och visar en nybakad kladdkaka. Utöver inslag av mild banansmak smakar den som en vanlig kladdkaka.

Eftersom mjölet är lite sött kan man också ha det som ett pulver, till exempel att strö över en fruktsallad och andra desserter, föreslår studenterna.Nathalie Knopp och hennes kursare har också laborerat med andra möjliga användningsområden och tillverkat en pasta av mjölet. För att tillverka mjölet har studenterna kokat, torkat och malt bananerna i nämnda ordning.

– Första gången klumpade sig mjölet och var lite kladdigt eftersom mängden stärkelse var för lite. Men då testade vi att koka bananerna först och då blev resultatet bättre, berättar Nathalie Knopp.

Det krävs alltså ingen avancerad teknologi för att tillverka mjölet. Det krävs dock en hel del frukt eftersom bananer till åttio procent innehåller vatten.

– Men alternativet är ju att de slängs och då är det här bättre. Skalet används till djurfoder men det innehåller fiber som kan vara bra för människor också, säger Nathalie Knopp som tillägger att de använde ekologiska bananer.

Studenterna fick positiv feedback på sin produkt av Marmeladmakeriet, ett nystartat företag som tillverkar marmelad av lite av den frukt som dumpas i Helsingborgs hamn. Företaget är det enda som "räddar" frukt för tillverkning.

Kristina Lindgärde

Du hittar pressreleasen här

2017-11-13
Hur fortsätter arbetet med hållbarhet i utbildningen?
2017-11-07
Climathon Lund 2017