Samverkanstema: Hur ska vi förstå klimatförändringarna?

Hur ser ett fossilfritt samhälle ut? På vilket sätt skulle samhället och landskap förändras om allt fler människor valde att enbart äta vegetariskt? Och hur skulle det vara att leva i Skåne om temperaturen stiger med flera grader? Såväl forskare som myndigheter och företag försöker förstå vad klimatförändringarna kommer att innebära i praktiken. Statsvetaren Johannes Stripple leder ett initiativ där man samarbetar kring berättelser och föreställningar om klimatet.
Johannes Stripple

– Det finns idag mycket kunskap om vilka tekniska åtgärder som är möjliga för att uppnå ett fossilfritt samhälle, men lite kunskap om hur man påskyndar utvecklingen och motiverar till förändrat beteende, säger Johannes Stripple och berättar om den frustration som forskare som utarbetar klimatmodeller känner över att människor inte tar till sig deras fakta.

Läs mer om projektet i en nyhet från Lunds universitet från 28 augusti 2017:

Samverkanstema: Hur ska vi förstå klimatförändringarna?

Sex samverkansprojekt har fått medel

Av 30 ansökningar valdes sex tematiska samverkansinitiativ ut i Samverkansrådets första utlysning. Projekten består av forskare från flera fakulteter samt partners från näringsliv och andra myndigheter. Under tre år får de en årlig finansiering på 500 000 kronor och förhoppningen är att en del av dessa projekt ska utmynna i morgondagens stora miljöer och centrumbildningar.

Följande har fått medel i Samverkansrådets första utlysning:

• Tillsammans över tröskeln till framtidens klassrum, koordinerad av Agneta Gulz, Filosofiska institutionen, Humanistiska och teologiska fakulteterna
  • BISS – Big Science and Society, koordinerad av Olof Hallonsten, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan
  • eHealth at LU: Joining Forces for Sustainable eHealth Development, koordinerad av Gudbjörg Erlingsdóttir, Institutionen för designvetenskap (Avdelningen för ergonomi och aerosolteknologi), Lunds tekniska högskola
  • Narrating Climate Futures, koordinerad av Johannes Stripple, Statsvetenskapliga Institutionen, Samhällsvetenskapliga fakulteten
  • Cirkulär biobaserad ekonomi, koordinerad av Josephine Ahlqvist och Eva Nordberg Karlsson, Kemiska institutionen (Bioteknik), Naturvetenskapliga fakulteten
  • Tematiskt samverkansinitiativ om vatten – LU Water, koordinerad av Kenneth Persson, Teknisk vattenresurslära, Lunds tekniska högskola

2017-11-13
Hur fortsätter arbetet med hållbarhet i utbildningen?
2017-11-07
Climathon Lund 2017