Privatiserat fiske riskerar slå hårt mot kustsamhällen

I den nya fiskelagen, som infördes 1 oktober i år, privatiseras rättigheterna till fiske vilket innebär att de kan köpas och säljas. Sverige lämnar systemet där alla gemensamt äger rätten till fiske vilket, enligt lundaforskare, kan föra med sig svårigheter att hålla småhamnar och kustsamhällen levande.
Filippa Säwe och Johan Hultman forskar om hållbart fiske. Fotograf: Kennet Ruona

Filippa Säwe och Johan Hultman, forskare vid institutionen för service management och tjänstevetenskap, visar i sin forskningsrapport att den nya fiskelagen går emot vad som krävs för att kusterna ska hållas levande. Exempel från andra länder visar dessutom att privatiseringar varit direkt förödande för småskaligt fiske.

- En sådan privatisering av gemensamma resurser riskerar slå ut värden som levande kustsamhällen, tradition och ackumulerad kunskap, hantverksskicklighet, inflytande, kulturarv och en kontinuerlig miljöövervakning säger Filippa Säwe, forskare vid institutionen för service management och tjänstevetenskap.

Läs mer om projektet här: Fiskepolitik på farlig kurs

2017-11-13
Hur fortsätter arbetet med hållbarhet i utbildningen?
2017-11-07
Climathon Lund 2017