Ny utvärderingsrapport om metan som drivkraft för klimatet i Arktis

Det regionala klimatet i Arktisvisar tydliga och snabba förändringar, som förväntas fortsätta in i framtiden och utsläpp av växthusgasen metan bidrar väsentligt till uppvärmningen.Det visar en ny rapport1 från Arctic Monitoring and Assessment Programme (AMAP), som lägger fram den tillgängliga vetenskapliga grunden för rekommendationer till beslutsfattare. Rapporten innehåller även förslag till vilka kunskapsluckor som behöver fyllas, samt rekommendationer av relevans för framtida övervakning och forskning.
Metanmätningar i Zackenberg. Foto: Frans-Jan Permentier

- Det är första gången som experter från ett brett spektrum av vetenskapliga discipliner har gått samman och nått konsensus kring en rapport om metan i Arktis. Rapporten innehåller bidrag från forskare som arbetar på land, till havs, och med atmosfären, samt även miljöekonomer och klimatmodellerare”, säger professor Torben R. Christensen, koordinerande författare till kapitlet "Natural terrestrial methane sources in the Arctic".

Frans-Jan W. Parmentier, koordinerande författare till kapitlet "Natural marine methane sources in the Arctic" tillägger:

- Det är en mycket omfattande studie där vi lägger fram värdefull kunskap om vad som driver de naturliga metanutsläppen och hur det påverkar klimatet. Men, förutom att beskriva problemet visar också rapporten vad vi som samhälle kan göra för att motverka trenden genom att begränsa människans utsläpp av metan.

Utvärderingsrapporten har genomförts av en internationell grupp bestående av över 40 experter och är fritt tillgänglig från AMAP:s sekretariat och från AMAP:s hemsida: www.amap.no

Professor Torben R. Christensen
Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap
E-mail: torben [dot] christensen [at] nateko [dot] lu [dot] se,
Telefon: +46 46 222 37 43 eller +46 70 956 37 43

Forskare Frans-Jan Parmentier
Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap
E-mail: frans-jan [dot] parmentier [at] nateko [dot] lu [dot] se

2017-12-14
December månads nyhetsbrev ute nu!
2017-12-12
Oväntat stora förluster av kol och kväve vid skogsbränder