Ny högspännings- förbindelse till Skåne bra för vindkraft

Sista veckan i maj kommer nära 300 experter på högspänd likström HVDC till Skåne för en konferens som Lunds universitet står som värd för. Något som lockar konferensdeltagarna är möjligheten att besöka Sydvästlänken som invigs 2016 – en HVDC-förbindelse från Nässjö till Hurva som är världsunik, stödjer fortsatt vindkraftexpansion och kan vara ett steg mot ett europeiskt supernät.
vindkraft_ foto Pixabay

När Svenska Kraftnät tog beslutet att bygga Sydvästlänken var det för att säkra elförsörjningen till Sydsverige. 2003 hade det ett omfattande elavbrott inträffat som drabbade sydligaste Sverige samt Köpenhamn och resten av Själland. Läget försämrades när Barsebäck kärnkraftverk lades ner. Möjligheterna att skicka el till Skåne norrifrån räcker inte och elpriset är därför ibland högre här. Sydvästlänken är tänkt att lösa detta problem och faktum är att dess kapacitet på 2x600 MW är exakt lika stor som Barsebäcksverkets.

- I nuläget ser det ut som en direkt parallell till utvecklingen i Tyskland, påpekar Olof Samuelsson, professor i elkraftsystem vid LTH och arrangör för konferensen. I sin Energiewende lägger man ner kärnkraftverk och planerar HVDC-förbindelser för att få fram ersättningselen.

Starkare elnät stödjer generellt expansionen av förnybar elproduktion. Starkare lokalnät gynnar både solel och vindkraft, medan det nationella stamnätet främst gynnar vindkraft.

- De flesta tänker i första hand på att man måste hantera situationen när det inte blåser och solen inte skiner, men elnäten är ju redan byggda för det, säger Olof Samuelsson. Det nya är perioderna med mycket solel och mycket vindkraft som behöver hanteras.

Att kunna ta hand om mycket mer förnybar el är centralt i forskningen inom elkraftsystem på LTH.

- Dels handlar det om att styra det som går att styra, vilket ofta benämns Smart Grid eller smarta elnät, dels handlar det om att bygga nya elnät bland annat med HVDC. Vi jobbar med båda delarna, säger Olof Samuelsson.

Vid utbyggnad är konventionell växelspänningsteknik kostnadsmässigt att föredra, men ibland är HVDC motiverat. Med Sydvästlänken får Svenska Kraftnät världens längsta HVDC markkabel (190 km), nya möjligheter till reglering och ett första steg mot ett HVDC-nät, som potentiellt omfattar hela Europa i ett så kallat Super Grid. Ett sådant nät kommer även att binda samman länderna kring Nordsjön och havsbaserade vindkraftanläggningar där.

- Vi är duktiga på HVDC i Sverige – med ABB som tillverkare och Svenska Kraftnät som användare. Det är roligt att vi tillsammans kan locka deltagare från alla världsdelar till konferensen i Lund, avslutar Olof Samuelsson.

Konferensen den 27–28 maj 2015 har temat ”Across borders – HVDC systems and market integration” och arrangeras av CIGRE, som är en internationell medlemsorganisation för stora elektriska system.

Foto: Pixabay

Forskning på LTH inom elkraftsystem beskrivs på www.iea.lth.se/research/powersystems.html

2017-12-14
December månads nyhetsbrev ute nu!
2017-12-12
Oväntat stora förluster av kol och kväve vid skogsbränder