Ny forskningsrapport om hur vi kan knuffas i hållbar riktning

I Naturvårdsverkets nyligen släppta forskningsrapport ”Nudging, ett verktyg för hållbara beteenden?” utreds hur Sverige kan använda så kallad ”nudging”. Det är en beteendevetenskaplig metod som vänligt knuffar människor till att göra mer hållbara val.
Oksana Mont är professor på Internationella Miljöinstitutet, Lunds universitet.

Rapporten, som har tagits fram av konsumtionsforskare vid internationella miljöinstitutet på Lunds universitet, exemplifierar nudgingmetoder som andra länder redan använt. En stor amerikansk studie visar exempelvis att privatpersoner gärna minskar sin elkonsumtion med i genomsnitt två procent om de får information om att grannarna använder ännu mindre el än de själva. Det visar att en triggad tävlingsinsikt också kan ge ett ändrat beteende.

I Storbritannien visade det sig att statlig hjälp var den morot som behövdes för att husägare skulle vilja energieffektivisera.

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) välkomnar nudgingmetoden och tror att den skulle kunna leda till att alla som inte själva gör ett aktivt val av premiepension automatiskt väljer ett hållbart alternativ, detta eftersom det mest miljövänliga alternativet då redan är ikryssat när premiepensionen ska väljas.

Oksana Mont, professor i hållbar konsumtion och produktion vid Lunds universitet, är en av författarna till rapporten och menar att den sortens förhandsval är en metod som visat sig effektiv – detta eftersom komplexa frågor ofta gör att vi nöjer oss med det enklaste alternativet.

- Vi har så mycket i våra livsstilar, vi är så stressade och har så mycket annat på gång. Det handlar om att försiktigt leda människor i en önskvärd riktning, säger professor Oksana Mont.

Läs mer om nudgingmetoden på Sveriges Radio: "Nudging - konsumentministern välkomnar gröna knuffar" och om rapporten "Nudging - Ett verktyg för hållbara beteenden?" på Naturvårdsverkets hemsida.

2017-12-14
December månads nyhetsbrev ute nu!
2017-12-12
Oväntat stora förluster av kol och kväve vid skogsbränder