Miljöfrågan som splittrar – Oenighet mellan blocken i klimatfrågan

Det gör skillnad för miljön om det blir fyra år till med Alliansen eller om de rödgröna vinner riksdagsvalet. Den stora konflikten i miljöpolitiken går i synen på hur klimatförändringarna ska tacklas. Läs mer i intervjun med Roger Hildingsson, doktorand i statsvetenskap med inriktning på miljö-, energi- och klimatpolitik.
.

I vårens EU-val seglade miljöfrågorna upp i topp och alla kandidater var ivriga att debattera klimatmål och kemikalielagstiftning. Hur stor roll kommer miljön att spela när svenska folket lägger sin röst i riksdagsvalet den 14 september? Inte lika stor, även om miljöfrågorna blir allt mer uppmärksammade, enligt statsvetaren Roger Hildingsson vid Lunds universitet.

Roger Hildingsson, statsvetardoktorand vid Lunds universitet
– Miljön är viktig men inte så viktig att den blir valvinnande. För det första är regeringsfrågan väldigt viktig i riksdagsvalet. Vi röstar på parti och regeringsunderlaget är alltid en central fråga. För det andra blir den typ av frågor som ligger nära oss i vardagen viktigast: ekonomi, välfärd, jobb, skola och omsorg. Men därefter kommer miljöfrågan, på femte eller sjätte plats, säger han.

Läs hela intervjun i tidningen Miljö & Utveckling

2017-11-13
Hur fortsätter arbetet med hållbarhet i utbildningen?
2017-11-07
Climathon Lund 2017