Människa och natur i symbios

Begreppet ”ekosystemtjänster” har på senare år blivit allt vanligare både i forskarvärlden, bland kommuner och myndigheter och i företag. Förenklat kan det beskrivas som den nytta vi människor har av naturens ekosystem – till exempel för den mat vi äter, luften vi andas, rening av vattnet vi dricker, bioenergi för att värma våra hus, trä till papper och byggnader och så vidare. Listan är lång och värdet svårt att överblicka.
BECC temaledare
Edith Hammar, Johan Ekroos och Cecilia Akselsson forskar kring hur vi människor är beroende av naturen och hur vi kan utveckla vårt sätt att använda den på ett mer hållbart sätt. Foto: Kennet Ruona

Ett av de strategiska forskningsområdena vid Lunds universitet är BECC, Biodiversity and Ecosystem Services in a Changing Climate. Läs mer om BECC i det digitala vetenskapsmagasinet från Lunds universitet Mission is possible.