Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Lundaforskare startar forskningsprojekt om inomhusmiljö

Forskare från Lunds universitet kommer under ett år att träffas regelbundet med syftet att ta ett helhetsgrepp om forskningen kring inomhusmiljö.
Foto: LU bildbank

- Vi tillbringar nittio procent av tiden inomhus i vårt land. Då kan man förstå hur viktig inomhusmiljön blir. Idag handlar det mycket om att bygga så att vi sparar energi, men det får inte ske på bekostnad av hälsan och hur vi mår, säger Aneta Wierzbicka som är projektkoordinator för det forskningsprojekt kring inomhusmiljö som nyligen startat i Lund.

Enligt Aneta Wierzbicka finns många forskargrupper vid Lunds universitet som håller på med spännande forskning om inomhusmiljö och nu har man fått möjligheten att knyta den samman och få en helhetssyn. Att det måste gå snabbt vid nybyggnation, och vara så billigt som möjligt, är något som bekymrar forskarna.

- Vi märker att många gånger styr ekonomiska argument mer än hälsomässiga argument. Och kommunikationen mellan oss forskare, myndigheter och byggbranschen kunde också bli bättre, menar Yujing Li, forskare vid Lunds tekniska högskola som specialiserat sig på mögelproblem i byggnader.

Aneta Wierzbiecka påpekar att klyftan mellan kunskapen om byggteknik och inomhusmiljö, och vad som görs i praktiken, är stor. Projektet syftar därför också till att öka dialogen med bland annat företag inom byggbranschen. Orsakerna till att människor mår dåligt av inomhusmiljön är problematiska att hitta eftersom effekter på hälsan kan komma flera år senare.

- Du kanske sakta vänjer dig vid symptomen och inte tänker på att det hänger ihop med inomhusmiljön. Det kan också vara en fördröjning i symptomen eller att inte alla drabbas, säger Birgitta Nordquist, forskare vid Lunds tekniska högskola med fokus på ventilation.

Läs mer i artikeln från tidningen Bofast

 

Senaste artiklar

2017-12-14
December månads nyhetsbrev ute nu!
December månads nyhetsbrev ute nu!
2017-12-12
Oväntat stora förluster av kol och kväve vid skogsbränder
Oväntat stora förluster av kol och kväve vid skogsbränder
2017-11-22
Lundaforskare, doktorander och studenter om klimatmötet i Bonn
Lundaforskare, doktorander och studenter om klimatmötet i Bonn
2017-11-21
Varmare klimat förändrar Skånes flora
Varmare klimat förändrar Skånes flora
2017-11-14
Internationell hållbarhetskonferens vid Ekonomihögskolan i Lund
Internationell hållbarhetskonferens vid Ekonomihögskolan i Lund

Lunds universitets hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se