Klimatfrågan har lösningar

Markku Rummukainen är denna vecka ledarskribent i den gröna nyhetstidningen Miljömagasinet.
Foto: LU bildbank

Veckans ledare i Miljömagasinet är skriven av Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet.

Klimatfrågan har lösningar

Vi ser redan att klimatet förändras runtomkring oss. Det blir varmare, isar smälter och havsnivån stiger. Det handlar om högst konkreta förändringar, men samtidigt är de svåra att föreställa sig på ett personligt plan. Det handlar om ett för oss helt nytt läge som vi saknar intuitiva referenspunkter för. Vad spelar det för roll om jorden framöver blir - till exempel - två grader varmare? Hur påverkas vi då? Det låter ju lite fjuttigt.

Alla kommer att påverkas, om än olika mycket och direkt. Vad vi har för temperatur, nederbörd, vindsystem, havsnivå, vattenföring, permafrost, väderextremer med mera spelar roll för världens matproduktion, kuster, städer, vattenresurser, ekosystem och väderrelaterade naturolyckor. Det blir även svårare att minska fattigdomen i världen och det låter inte alls fjuttigt. Hur stora förändringarna blir är inte hugget i sten, eftersom de framtida utsläppen kan bli olika stora, och samhällens utveckling påverkar sårbarheten för klimateffekter. En väsentlig anledning till detta är att utsläppen över tid kan bli olika stora, och att samhällens utveckling påverkar sårbarheten för klimateffekter. Fram till nu har vi öst på med utsläpp och bara i begränsad omfattning tänkt på framtida klimatrisker. Det är emellertid fortfarande möjligt att påverka utvecklingen.

Här hittar du hela ledaren (länk till Miljömagasinet)

2017-12-14
December månads nyhetsbrev ute nu!
2017-12-12
Oväntat stora förluster av kol och kväve vid skogsbränder