"KI bortser från den moderna klimatforskningen"

En klimatsmart politik kräver många medel och många delmål. Det svaret får Konjunkturinstitutet från Lars J Nilsson och Fredrik NG Andersson, Lunds universitet. Analysen gäller ett debattinlägg från KI om hur man ska skapa en ambitiös klimatpolitik utan att kostnaderna blir onödigt höga.
Gata i Lund.

Den 23 oktober skrev Konjunkturinstitutet ett inlägg i Svenska Dagbladet om 10 förutsättningar för en klimatsmart politik. Svar på inlägget ger Lars J Nilsson och Fredrik N G Andersson i Svenska Dagbladet den 27 oktober. Deras slutsats är att det inte är möjligt att analysera klimatfrågan utifrån förenklade ekonomiska modeller på det sätt som Konjunkturinstitutet gjort, eftersom det inte tar hänsyn till samhällets komplexitet.

"Tyvärr landar de i den felaktiga slutsatsen att klimatpolitiken bör utgå från ett mål och ett medel. Den förenklade världsbild de ger uttryck för i artikeln bortser från den moderna klimatforskning som i dag finns inom många olika discipliner så som nationalekonomi, geografi, statsvetenskap, sociologi, innovationssystem och psykologi. En smart klimatpolitik kan inte vara baserad på enbart ett mål och ett medel. En klimatsmart politik kräver många medel och många delmål." Läs hela debattinlägget i SvD här.

Om skribenterna:

Lars J Nilsson, är professor på Miljö- och energisystem, Lunds universitet och Fredrik N G Andersson är universitetslektor på Nationalekonomi, Lunds universitet.

2017-11-13
Hur fortsätter arbetet med hållbarhet i utbildningen?
2017-11-07
Climathon Lund 2017