Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Han vill uppmärksamma svenska läkare om hettans påverkan på hälsan

Svenska läkare måste få en bättre kunskap om klimatförändringarnas effekter och förstå problematiken som uppstår, säger professorn Tord Kjellström, gästforskare vid Lunds universitet.
Foto: 40+280 Heat, bark, Flickr CC licens

Som grundare av programmet Hothaps studerar Tord Kjellström den globala uppvärmningens effekter på hälsa och ekonomi samt exponering för hetta under arbete. Han menar att det i många fall underskattats eller helt ignorerats att hetta har en påverkan på hälsan och nu vill han uppmärksamma svenska läkare om den påverkan som det har på arbetet med ebolaepedemin i Afrika.

Enligt Tord Kjellström har hettan redan blivit ett stort problem för många miljoner människor eftersom arbetskapaciteten då går ner och också bromsar utvecklingen. - De som arbetar blir mindre produktiva, förlorar inkomst och detta motverkar ansträngningar som görs för att minska fattigdom, säger han. Det är av den anledningen som Tord Kjellström dessutom vill upplysa de svenska läkarna om vad de kan göra nu och i framtiden för att de negativa effekterna ska minska.

Riskfyllt klädbyte

Vid arbetet med ebolaepedemin i Afrika är problematiken, som hettan för med sig, redan ett faktum och han menar att vårdpersonalen utsätter sig för störst risk att själva smittas när de byter skyddsdräkter – vilket sker ofta. Att bära plastkläder i hetta medför att personalen svettas och inte kan arbeta i mer än 30 minuter i taget, vilket enligt Tord Kjellström gör att det hela tiden måste finnas mer personal på plats för att hålla igång sjukvården.

Läs mer

Läs mer om Pufendorf tema HEAT: http://www.pi.lu.se/node/20

Läs mer om Tord Kjellström i artikeln ”Förändringar i klimatet ett hot mot hälsan” i tidningen Dagens Medicin

 

Senaste artiklar

2017-11-22
Lundaforskare, doktorander och studenter om klimatmötet i Bonn
Lundaforskare, doktorander och studenter om klimatmötet i Bonn
2017-11-21
Varmare klimat förändrar Skånes flora
Varmare klimat förändrar Skånes flora
2017-11-14
Internationell hållbarhetskonferens vid Ekonomihögskolan i Lund
Internationell hållbarhetskonferens vid Ekonomihögskolan i Lund
2017-11-13
Hur fortsätter arbetet med hållbarhet i utbildningen?
Hur fortsätter arbetet med hållbarhet i utbildningen?
2017-11-07
Climathon Lund 2017
Climathon Lund 2017

Lunds universitets hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se