Hållbar design i kontakt med ljus och natur

En bra byggnad är en byggnad som har tillgång på dagsljus, låg energiåtgång, är motståndskraftig, det vill säga klarar krissituationer, samt tillgodoser människors behov av ”natur”. För att nå en sådan hållbar byggnadsdesign måste vi sträva efter robusta lösningar, anser arkitekten och forskaren Marie-Claude Dubois.
Marie-Claude Dubois. Foto: Kennet Ruona

När vi idag renovererar eller bygger nya kontorsbyggnader tror vi att kan spara mycket energi med hjälp av avancerade ljus- och ventilationslösningar med tillhörande styrsystem. Men så blir det inte alltid. Problemet är, enligt Marie-Claude Dubois, att det är många som är inblandade i ett bygg eller renoveringsprojekt – det finns många olika avancerade lösningar med många olika styrsystem för var del av en byggnad ­– men oftast finns det alldeles för lite samordning mellan dessa olika system och ett helhetsgrepp saknas.

– Jag tror inte att vägen fram är att ha superkontrollerade miljöer med stor mängd av avancerade styrsystem, det kräver så mycket kunskap och förståelse som inte finns idag och så skapar man icke-robust arkitektur som är beroende av externa energikällor för att fungera. Jag tror inte det är rätt väg om man samtidigt ska möta kommande klimatförändringar och ett mer instabilt samhälle, säger Marie-Claude Dubois.

Läs fortsättningen på artikeln i Fokus Forsknings tema om ljusforskning vid Lunds universitet

Text: Pia Romare

Foto: Kennet Ruona

2017-12-14
December månads nyhetsbrev ute nu!
2017-12-12
Oväntat stora förluster av kol och kväve vid skogsbränder