Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Hållbar beteendeknuff kan bli nytt statligt verktyg

Vi vill göra rätt. Slänga mindre mat, ta bussen istället för bilen och kasta pappret i tunnan istället för på gatan. Ändå blir det ofta fel. Men en knuff i rätt riktning kan vara allt som behövs för att bli en mer hållbar konsument. Metoden som väcker allt större intresse kallas nudging och presenteras snart för regeringen i en ny rapport.
Oksana Mont. Foto: Kenneth Ruona

– Nudging kan sägas vara åtgärder som påverkar våra beslut, val eller beteenden på ett förutsägbart sätt i situationer där vi inte tänker aktivt, i dagliga rutiner eller där besluten är svåra. Vårt beteende är ju inte alltid resultatet av ett aktivt val, utan följer ofta ett invant mönster, säger Oksana Mont.

Nu vill Naturvårdsverket ta reda på om den beteendevetenskapliga metoden i grön tappning kan få fler att agera hållbart i vardagen. Den nyskriva rapporten, författad av Oksana Mont, Matthias Eva Heiskanen och Matthias Lehner, forskare i hållbar konsumtion vid Internationella Miljöinstitutet vid Lunds universitet, publiceras i september.

Det effektivaste nudgingverktyget är att erbjuda en ny standardalternativ, det som på engelska kallas default. Det kan ske genom att förenkla och paketera komplex information och på så vis göra det enklare för oss vardagsstressade och mindre kunniga konsumenter att göra ett hållbart val. Det kan också göras med förändringar i den fysiska miljön, som att exponera frukt istället för godis vid snabbköpskassan eller att bygga farthinder på villagator för att få bilisterna att minska farten.

– Nudging är ett komplement till statliga traditionella styrmedel, förordningar och lagar, poängterar Oksana Mont, och fortsätter:

– Att påverka genom att ändra förutsättningar är egentligen inget nytt, men med nudging kan man förändra även rutinmässigt beteende, nå de som inte reflekterar över sitt beteende överhuvudtaget eller de som har ett lågt miljöengagemang. Och det ger såklart ytterligare genomslag än när man bara tillhandahåller miljöinformation till de som är intresserade i miljöfrågor, säger Oksana Mont.

Läs hela artikeln på Urban Arenas webbplats

Text: Sara Bernstrup Nilsson

Senaste artiklar

2018-03-15
Det andra nyhetsbrevet för i år är ute nu
Det andra nyhetsbrevet för i år är ute nu
2018-03-06
Gigantisk gardin hjälper forskare studera hot mot bergsregnskog
Gigantisk gardin hjälper forskare studera hot mot bergsregnskog
2018-03-06
Forskarskola för gymnasielärare
Forskarskola för gymnasielärare
2018-03-06
Människa och natur i symbios
Människa och natur i symbios
2018-03-06
Klimatmodeller visar vägen mot framtiden
Klimatmodeller visar vägen mot framtiden

Lunds universitets hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se