Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Hallå Torleif Bramryd … om att inte elda upp sopor

Du är professor i miljöstrategi vid Campus Helsingborg, och har det senaste året deltagit i en allt mer intensiv debatt i både tv, radio och tidningar om Sveriges sopförbränning.
Brännbara sopor. Foto Josefine Linnea Jonsson, Wikimedia Commons
Brännbara sopor. Foto Josefine Linnea Jonsson, Wikimedia Commons

Varför bör vi inte elda upp våra sopor?

– Genom de stora satsningarna på sopförbränningsanläggningar på senare år har vi skapat ett farligt avfall av något som egentligen inte skulle behöva vara det. När man bränner soporna får man ut el- och värmeenergi, men samtidigt förstörs materialresurserna i soporna och kvar blir en giftig aska. Det blir också utsläpp till luften av tungmetaller, dioxiner och andra miljögifter, liksom fossil koldioxid. Soporna borde istället bli biogas, eftersom vi behöver all biogas vi kan producera för att kunna ställa om transportsektorn till förnybara drivmedel.

Hur har avfallsbranschen reagerat på ditt inhopp i debatten?

– Jag var lite orolig först men det har visat sig att de i stället har sökt samarbete och tycker det är viktigt att fortsätta med en dialog. Som forskare är det viktigt att alltid vara saklig och föra fram väl underbyggda fakta på ett sätt som visar på möjligheter.

Torleif Bramrud. Foto: K G Pressfoto
Torleif Bramrud. Foto: K G Pressfoto

Du har ju också påpekat för Region Skåne att det inte går att vara fossilfri om man eldar sopor.

– Ja, många regioner i Sverige har som målsättning att bli fossilfria före 2020, och problemet sattes på sin spets när jag tog upp detta i en intervju med Sydnytt i våras. Vad jag har förstått har de kallat representanter från avfallsvärmeverken till ett möte för att diskutera frågan vidare.

Men går det att göra något åt vårt beroende av energi från sopförbränning? Har vi inte investerat alldeles för mycket i det för att kunna ändra riktning nu?

– Några av anläggningarna är konverterbara och skulle kunna elda till exempel skogsavfall. Sedan är flera anläggningar snart så gamla att de ändå behöver bytas ut. Samtidigt har Sverige tyvärr byggt så många sopförbränningsanläggningar att vi har en överkapacitet och måste importera stora mängder sopor.

Vad är det som driver dig i din forskning?

– För mig är klimatfrågan den stora drivkraften. Jag började intressera mig för kolets kretslopp redan på åttiotalet. Som forskare är jag frustrerad och känner att nu måste det hända något. Vi måste hitta motåtgärder. Jag tycker det är spännande att utforska ekologiska processer och studera hur de kan användas för avfallshantering.

Varför behöver forskare engagera sig i samhällsdebatten?

– Det är viktigt att universitetet har en dialog med samhället, både mot företag och mot beslutsfattare. En av våra uppgifter är ju att ta fram ny kunskap och det känns stimulerande att ha direktkontakt med medierna och medverka till att kunskapen inte enbart sprids genom rapporter och liknande. Det tar ju jättelång tid annars innan den nya kunskapen implementeras.

Text: Nina Nordh från LUM, Lunds Universitets Magasin, nr 7 2015

 

Senaste artiklar

2017-12-14
December månads nyhetsbrev ute nu!
December månads nyhetsbrev ute nu!
2017-12-12
Oväntat stora förluster av kol och kväve vid skogsbränder
Oväntat stora förluster av kol och kväve vid skogsbränder
2017-11-22
Lundaforskare, doktorander och studenter om klimatmötet i Bonn
Lundaforskare, doktorander och studenter om klimatmötet i Bonn
2017-11-21
Varmare klimat förändrar Skånes flora
Varmare klimat förändrar Skånes flora
2017-11-14
Internationell hållbarhetskonferens vid Ekonomihögskolan i Lund
Internationell hållbarhetskonferens vid Ekonomihögskolan i Lund

Lunds universitets hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se