Flyttfåglar kan få problem när klimatet förändras. Dagsljuset, inte högre temperatur, styr till stor del fåglarnas biologiska klockor som talar om när det är dags att flytta. Därmed riskerar de att komma fram när den bästa tiden att hitta insekter redan har varit.
myrspov
Myrspovar flyger bortåt tio dygn när de flyttar från Alaska till Nya Zeeland. Foto: Phil Battley

Klimatförändringar gör att våren kommer tidigare, och med våren kommer insekterna. Men flyttfåglarna har svårt att ändra den inre kalendern. Fåglarna har en dygnsklocka och årsklocka. Dagsljuset är viktigt för att klockan ska hålla tiden, längden på dagen är en signal om när det är dags att migrera. Sedan avgör väder och vind vilken dag de ger sig av.

– Fåglarna kan hamna fel på grund av att deras årsprogram inte går att skjuta till att bäst täcka den här tiden. Därmed påverkas deras fitness, säger Susanne Åkesson, professor vid Biologiska institutionen vid Lunds universitet.

Läs vidare i en nyhet från Lunds universitet 12 oktober 2017

2018-01-10
Intensifierad bevattning kan långsiktigt hota jordbrukets produktivitet
2018-01-10