Dricksvattnet hotas av ett varmare klimat

På sikt hotar algblomningen vårt dricksvatten. Forskare i Lund försöker förstå ekologin bakom algblomningen - och hitta sätt att klimatsäkra vårt dricksvatten.
Lundaforskarna försöker förstå hur klimatförändringarna kan komma att påverka livet i våra sjöar och hav.

Tjugofyra väl isolerade plasttunnor med 400 liter grönt, grumligt vatten i varje. Ja, inte bara vatten: även alger, plankton, vattenväxter och fisk.

Tjugofyra noggrant övervakade minisjöar, som tillsammans ska hjälpa professor Lars-Anders Hansson och hans forskargrupp vid Lunds universitet att förstå hur klimatförändringarna kan komma att påverka livet i våra sjöar och hav.

– Åtta av tunnorna håller samma temperatur som en vanlig sjö. Åtta värms upp med fyra extra grader. Och de sista åtta får skiftande temperatur, med mer extremt väder, som man tror väntar i framtiden, förklarar Lars-Anders Hansson.

Tillsammans bildar de 24 kärlen en slags "kristallkulor", ett sätt att förutspå hur sjöar kan komma att utvecklas när temperaturen på jorden stiger.

– Ekosystemen här är utomordentligt komplicerade, mycket mer komplicerade än till exempel vädret. Och de kan tippa snabbt om balansen rubbas. Händer det i en stor dricksvattensjö, kan konsekvenserna bli enorma.

Läs hela artikeln i Sydsvenskan från 11 augusti

2017-12-14
December månads nyhetsbrev ute nu!
2017-12-12
Oväntat stora förluster av kol och kväve vid skogsbränder