Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Direkt från COP20, Lima: "We are here to build bridges"

Läs Terese Göransson, doktorand i miljövetenskap vid Lunds universitet, som är i Lima, Peru, på FNs klimattoppmöte.
Foto: Terese Göransson

Lima, Peru, 10e december 2014.

"We are here to build bridges" sa COP president Manuel Pulgar-Vidal i sitt öppningsanförande. Vi är nu inne på slutspurten av COP 20/CMP 10 och Lima har sett flera försök av olika typer av brobyggande mot en mer inkluderande och holistisk process. Idag, onsdag, är det Human rights day, igår var det Gender day. Det mest uttalade brobyggarförsöket inom förhandlingarna är kanske det mellan Annex 1 och Non-annex 1 länder. Andra exempel inkluderar det mellan vetenskap och politik, mellan vetenskap och allmänhet och mellan allmänhet och politik. Mellan de som sitter runt förhandlingsbordet och de som väntar utanför.

Att följa UNFCCCs klimatförhandlingar på plats är för mig som att vara i en klimatpolitisk bubbla. Tidiga mornar, sena nätter. Under dessa två veckor är det som om hela världen stannar upp. Som om det inte finns någonting utanför den inhägnade och hårt bevakade COP-arenan. En verklighet där morgonens viktigaste uppgift består i att ladda ner the Daily Programme.

För att ta sig igenom membranet in i den här verkligheten krävs det, förutom att man tar sig förbi en daglig säkerhetskontroll med metallröntgen av samtliga ägodelar och bombkontroll av samtliga fordon, en inträdesbiljett som är få förunnad.

Den peruanska regeringen har dock gjort märkbara ansträngningar för att COP inte bara ska komma till Peru, utan för att informationen om och från klimatförhandlingarna ska nå utanför COP-bubblan. En ansträngning som verkar ha haft viss effekt. En av de lokala TV-stationerna har dagligen rapporterat från COP och analyserat vad som hänt under dagen. Befolkningen här i Lima, i alla fall de som jag har träffat, verkar vara välinformerad om klimatförhandlingarna, och många har kommit fram och frågat hur det går.

Voces Por el Clima - röster för klimatet

I samband med mellan-förhandlingarna i Bonn i juni tidigare i år var COP 20 arrangörerna på plats för att informera om att de hoppas att COP ska erbjuda ett tillfälle för utbyten mellan forskare från Peru och andra delar av världen,  samt med allmänheten. Som ett led i detta arrangeras Voces Por el Clima, "Röster för klimatet" parallellt med COP 20. Voces är ett slags interaktivt museum med paviljonger som representerar olika miljöer, t ex hav och berg, samt en stor utställning där olika organisationer möter allmänheten.  Voces har varit välbesökt och paviljongerna har bjudit på presentationer från åtta på morgonen till åtta på kvällen.

En av paviljongerna i Voces är "the Indigenous People's Pavilion", som uppmärksammar ursprungsfolkens rättigheter relaterat till klimatförändringen. Flera representanter från ursprungfolk i olika delar av världen finns på plats för att göra sin röst hörd. Under helgens Global Landscapes Forum (tidigare Forest Day), ett externt evenemang som arrangeras årligen i anslutning till COP och som i år lockade 1500 deltagare, öppnade Cándido Mezúa Salazar, talesperson för Panamas nationella koordinering för ursprungsfolk, med att föra fram budskapet att mänskliga rättigheter måste respekteras och ursprungsfolkens röster höras. Mezúa Salazar argumenterade att var och en av oss har en ledande roll i arbetet med att skydda Moder Jord och att vi alla är en del av skogen, av landskapet, av naturen. Av den anledningen är vi också alla välbärgade - vår rikedom finns i naturen, i vår gemenskap. Mezúa Salazar berättade om hur han som liten fick lära sig om rättvis fördelning av resurser, här illustrerat till att dela och äta samma mat, från samma tallrik. "bara för att du är äldre eller starkare betyder inte det att du har fler rättigheter. För en rättvis fördelning äter vi alla från samma tallrik. Du kallar det kanske fattigdom, att alla äter från samma tallrik, men nej det är rikedom" (Fritt översatt). Mezúa Salazar menade att om vi inte inser hur rika vi är och förvaltar vår rikedom, riskerar vi att förlora allt vi har.

Fattigdom och rikedom på COP20

Inom förhandlingarna handlar, som vanligt, också mycket om fattigdom och rikedom - närmare bestämt frågan om finansiering och skillnader mellan rika och fattiga länder - mätt i monetära termer. Sedan det så kallade High level-segmentet  (där regeringsledare och ministrar deltar) började har det ramlat in löften, många redan tidigare kända, följt av applåder i plenum, gällande den Gröna klimatfonden som nu är uppe i över 10 miljarder amerikanska dollar. Vice statsminister Åsa Romson (Mp) talade under onsdagen om vikten av att se till kommande generationer, att klimatförändringen är vår tids stora utmaning, och utlovade som väntat 580 miljoner dollar till fonden.

Många länder har följt i samma spår och inte bara Annex 1 länder har utlovat bidrag, utan även non-Annex 1 länder - exempelvis värdlandet Peru.

De två föregående åren har COP gått av stapeln, avsiktligt eller ej, i länder som inte varit kända för att ha visat framfötterna klimatpolitiskt - oljelandet Qatar och kolindustrins Polen, vilket möjligen kan ha gett det nationella, klimatpolitiska, arbetet lite vind i seglen i dessa länder. I år har COP kommit till en plats som är ytterst sårbart för klimateffekter - jättestaden Lima med en befolkning nästan lika stor som hela Sverige. På grund av den höga luftfuktigheten och bevattning märks det inte så mycket här på plats, men i Lima faller det minimalt med nederbörd och vattennivån under Lima sjunker kraftigt varje år. Högre temperaturer skulle kunna få stora konsekvenser. I ett anförande under tisdagens första high level segment sa den peruanske delegaten att landet är världens fjärde mest sårbara mätt i negativa klimateffekter.

Peru, ett non-annex 1 land, genomför nu en del åtgärder för att minska påverkan på klimatet som märks av i COP området, t ex vill man göra San Brujas, den stadsdel där COP-arenan ligger i, klimatneutralt. Cyklar finns att låna för oss deltagare och det finns sju olika, särskilt insatta, busslinjer för de som vill resa kollektivt. Pon de tu parte, "gör din del", är ytterligare ett initiativ med anledning av klimatförhandlingarna där var och en, innanför som utanför COP-bubblan och oberoende av vad som sker i plenum, kan gå in och lägga fram sina egna klimatlöften.

Vill du veta mer?

People's climate summit:

Voices for Climate:

Global Landscapes Forum:

Pon de tu parte:

Om skribenten

Terese Göransson är doktorand i miljövetenskap vid Lunds universitet och har tidigare praktiserat vid UNFCCCs sekretariat. Terese fokus är på vetenskapens roll i de internationella klimatförhandlingarna. Hon följer särskilt förhandlingspunkter relaterade till markanvändning och ekosystembaserad klimatanpassning samt forskningsdialogerna.

Senaste artiklar

2018-03-15
Det andra nyhetsbrevet för i år är ute nu
Det andra nyhetsbrevet för i år är ute nu
2018-03-06
Gigantisk gardin hjälper forskare studera hot mot bergsregnskog
Gigantisk gardin hjälper forskare studera hot mot bergsregnskog
2018-03-06
Forskarskola för gymnasielärare
Forskarskola för gymnasielärare
2018-03-06
Människa och natur i symbios
Människa och natur i symbios
2018-03-06
Klimatmodeller visar vägen mot framtiden
Klimatmodeller visar vägen mot framtiden

Lunds universitets hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se