Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Därför är det problematiskt att kalla syrier för klimatflyktingar

Angela Oels, gästforskare vid LUCSUS och Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet har blivit intervjuad av Sydsvenskan om begreppet "klimatflyktning". Hennes slutsats är att man inte borde använda begreppet. Läs mer om Angela och intervjun här.
Angela Oels, gästprofessor Lunds universitet
Angela Oels, gästprofessor Lunds universitet
"Var treårige Alan Kurdi en klimatflykting? Frågan dök upp i media när bilderna av pojken på stranden spreds över världen. Årets upplaga av Musikhjälpen i P3 ägnas helt åt den väntade flykten undan kommande klimatkatastrofer.
Statsvetaren Angela Oels har ägnat flera års forskning åt begreppet klimatflyktingar. Hennes slutsats: Ordet borde inte användas. 

Angela Oels är gästforskare vid Lunds universitet. Som miljöinriktad statsvetare är hon intresserad av ord, hon tänker att den språkliga inramningen av samhällsproblem styr vilka politiska lösningar som blir aktuella.

Sedan den tyska Greenpeacerapporten har hon följt klimatflyktingdebatten och gjort ett forskningsarbete om begreppet och de politiska konsekvenserna.

Samma år som tyska Greenpeaces studie kom, 2007, skrev FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon ett uppmärksammat debattinlägg om Darfur i The Washington Post. Han skrev:

"Bland de många sociala och politiska förklaringarna till konflikten i Darfur så började den som en ekologikris som åtminstone delvis beror på klimatförändringen".

Uttalandet mötte motstånd. En av kritikerna, Julie Flint som är medförfattare till boken "Darfur: A New History of a Long War", gav generalsekreteraren delvis rätt i att torkan och svälten har betydelse. Men hon sa också:

–  Att säga att konflikten i Darfur endast beror på kampen om naturresurser är att rentvå Sudans regering. Den enorma tragedi som startade 2003 föranleddes av regeringens reaktion på upproret."

Läs hela intervjun med Angela Oels här: "Därför är det problematiskt att kalla syrier för klimatflyktingar", Sydsvenskan 23 november

Om Angela Oels

Filosofie doktor och gästprofessor från Tyskland vid Statsvetenskapliga institutionen och Lunds universitets centrum för studier av uthållig samhällsutveckling (LUCSUS). Gästprofessuren är ett resultat av att hon vann Riksbankens Jubileumsfonds 24:e pris i "Svensk-tyska programmet för vetenskapligt samarbete". Här hittar du mer information om Angela.

Föreläsningar om klimatflyktingar och klimaträttvisa

Angela Oels är svensk koordinator för den öppna onlinekursen "Climate Change: A question of Justice?” som produceras av FernUniversität i tyska Hagen tillsammans med Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet. En av hennes föreläsningar, som berör klimatflyktingar, finns här.

Side-event om klimatflyktningar i Paris på COP21

Angela Oels är också huvudorganisatör för ett side-event till COP21 i Paris, tisdagen den 1 december, 11:30-13:00. Titeln på eventet är: The importance of social science research for understanding climate change induced migration. Läs mer om det här.

 

 

Senaste artiklar

2018-03-15
Det andra nyhetsbrevet för i år är ute nu
Det andra nyhetsbrevet för i år är ute nu
2018-03-06
Gigantisk gardin hjälper forskare studera hot mot bergsregnskog
Gigantisk gardin hjälper forskare studera hot mot bergsregnskog
2018-03-06
Forskarskola för gymnasielärare
Forskarskola för gymnasielärare
2018-03-06
Människa och natur i symbios
Människa och natur i symbios
2018-03-06
Klimatmodeller visar vägen mot framtiden
Klimatmodeller visar vägen mot framtiden

Lunds universitets hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se