Böckerna gjorde vetenskapen begriplig

Frustration över att klimatforskningen inte når ut med sina budskap ledde till att miljödoktoranden Alexandra Nikoleris startade en bokcirkel tillsammans med statsvetaren Johannes Stripple och litteraturvetaren Paul Tenngart. När de ses läser de så kallad cli-fi, climate fiction.
Alexandra Nikoleris
Alexandra Nikoleris, som startade en klimatbokcirkel tillsammans med statsvetaren Johannes Stripple och litteraturvetaren Paul Tenngart

Varför ville ni uppnå med en klimatbokcirkel?

- Det är svårt att förställa sig hur framtiden blir om värmen stiger på jorden. Vi ville med litteraturens hjälp försöka förstå vilka tänkbara klimatscenarier som finns.

Men det finns ju massa forskning som genom klimatmodeller visar på olika scenarios?

- Forskare är bra på att tala om generella trender, men i litteraturen kan man få förståelse för hur förändringarna kan upplevas av individen. Tillsammans ger vetenskapen och litteraturen oss en bättre bild.

Läs vidare i en artikel från Lunds universitet från 8 september 2017: Böckerna gjorde vetenskapen begriplig

2017-12-14
December månads nyhetsbrev ute nu!
2017-12-12
Oväntat stora förluster av kol och kväve vid skogsbränder