Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Bioekonomi skapar nya affärsmöjligheter

Den 15 maj arrangerar Lunds universitets Hållbarhetsforum tillsammans med Region Skåne en konferens om bioekonomi. Temat är möjligheter och utmaningar i samhällets omställning till en cirkulär biobaserad ekonomi. Under dagen samlas bransch, akademi och samhällsorganisationer. Bioekonomin kommer att leda till nya affärsmöjligheter för näringslivet.
På väg mot en biobaserad ekonomi. Foto: Anders Tukler.
På väg mot en biobaserad ekonomi. Foto: Anders Tukler.

Bioekonomi handlar om all ekonomisk aktivitet som bygger på hållbar produktion av biomassa, det vill säga material från växtvärlden. Biobaserad industri finns i stor omfattning inom exempelvis jordbruk, skogsbruk, hälsovård, energi- och kemiindustri. Utvecklingen mot en hållbar biobaserad ekonomi går snabbt, och omställningen pågår i många branscher och sektorer.

Därför arrangeras nu en bred konferens i Lund på ämnet bioekonomi. Alla aktörer har sin bild av möjligheter och utmaningar, men har alla samma bild av åt vilket håll samhället ska styra? Detta vill forskarna och deras samarbetspartners sätta fingret på.

– Övergången till en hållbar bioekonomi är en komplex och dynamisk process. Vi behöver systemtänkande och ett brett intresseperspektiv. Bara då kan vi identifiera och utvärdera alla viktiga tekniska, ekonomiska, sociala, politiska, juridiska och ekologiska utmaningar och möjligheter i övergången till en cirkulär bioekonomi, säger Deniz Koca, miljöforskare vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet.

Mikael Stamming, utvecklingsdirektör på Region Skåne, konstaterar att bioekonomin kommer att leda till nya affärsmöjligheter för näringslivet. Han ser en snabb utveckling inom många områden där biologiska råvaror kan ta över från ändliga resurser. Skånska företag och lärosäten är i fronten här, menar han.

– En biobaserad ekonomi är ett nödvändigt steg bort från fossilberoendet. Men det är också en stor möjlighet för företagen att göra saker på ett smartare sätt, säger Mikael Stamming.

Konferensen bjuder deltagarna på nulägesanalys och diskussioner mellan näringsliv, akademi och samhällsorganisationer. Frågor hämtade från olika branschers förutsättningar och verklighet kommer att  lyftas fram och ställas i ljuset av det gemensamma målet om ett hållbart samhälle. Konferensen hålls på engelska. Både journalister och allmänheten är välkomna. Evenemanget är en del av Hållbarhetsveckan, som är en av vetenskapsveckorna under Lunds universitets 350-årsjubileum.

Tid: 15 maj, kl 9:00-16:00
Plats: Konsertsalen, Stadshallen i Lund (Stortorget 9)

Program och registrering:
http://www.lu.se/event/bioeconomy-stakeholder-conference-challenges-and-opportunities-in-the-transition-to-bioeconomy

Lena Björk Blixt/Anna Ekberg

Senaste artiklar

2018-03-15
Det andra nyhetsbrevet för i år är ute nu
Det andra nyhetsbrevet för i år är ute nu
2018-03-06
Gigantisk gardin hjälper forskare studera hot mot bergsregnskog
Gigantisk gardin hjälper forskare studera hot mot bergsregnskog
2018-03-06
Forskarskola för gymnasielärare
Forskarskola för gymnasielärare
2018-03-06
Människa och natur i symbios
Människa och natur i symbios
2018-03-06
Klimatmodeller visar vägen mot framtiden
Klimatmodeller visar vägen mot framtiden

Lunds universitets hållbarhetsforum
Sölvegatan 37
223 62 Lund

contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se