Vårens kurs i ekolitteratur lockade många

Tidigare nådde innehållet i utbildningen i litteraturvetenskap inte riktigt ända fram till idag. Det har en ny kurs i samtidslitteratur ändrat på. Här lyfts bland annat är ekolitteraturen, som väcker stort engagemang bland studenterna.
Erik Zillén med engagerade studenterna Saga Bitkover-Norman och Edmund Fahlby.

Det är ett globalt fenomen att författare över hela världen, särskilt de yngre, skriver det som kallas ekologisk eller ekokritisk litteratur. Erik Zillén jämför ekolitteraturen med den politiska litteraturen på 70-talet – båda kritiserar rådande ordning och vill leda till förändring. I Europa växer unga folkrörelser med klimatkris och hållbarhet högt på agendan.

– Klimatkrisen, vegetarianism, förhållandet mellan djur och människa. Det är bara några exempel på ekologisk tematik som ofta är närvarande i ny litteratur. Och ibland kan den konstnärliga kvaliteten hotas av en aktivistisk agenda hos författare, säger Erik Zillén.

Litteraturen från år 2000 och framåt är angelägen för att förstå vår tid. Den har varit lite av en vit fläck inom undervisningen i litteraturvetenskap tidigare, men är ett expansivt forskningsområde.

– Det finns ett visst vacuum i media, det avancerade samtalet runt litteratur har blivit torftigare. Men det är angeläget att reflektera runt samtidslitteraturen för att förstå vår tid. Här kan vi forskare och studenter bidra med kunskap, som sipprar ut i samhället.

Erik Zillén lägger till att han är bortskämd med motiverade studenter, men att studenternas engagemang i ekolitteratur toppar det mesta.

Text & foto: Jenny Loftrup

Artikel från LUM, Lunds universitets magasin, 1 juni 2017