Tvågradersmålet - vad är det?

Tvågradersmålet är ett centralt mål i den globala klimatpolitiken om att begränsa klimatförändringarna. Men är det realistiskt? Och räcker det? Professor Markku Rummukainen är författare till en kortfattad brief om tvågradersmålet: hur det kommit till, om det är bra eller dåligt - och om det är tillräckligt.
A forest path in Bosung republic of Korea. Photo: UN Flickr, Creative Commons, Kibae Park

Tvågradersmålet är ett centralt mål i den globala klimatpolitiken om att begränsa klimatförändringarna. Om tvågradersmålet är realistiskt beror vilka åtgärder vi kan genomföra för att minska vår klimatpåverkan. Och om tvågradersmålet är ett tillräckligt kraftfullt mål beror på hur väl vi kan hantera de klimateffekter som uppstår. Det som krävs är globalt samarbete, omdirigering av investeringar från fossilt till utsläppsfritt, omvärdering av vår syn på tillväxt och konsumtion, samhällsplanering för minskad sårbarhet, hållbar markanvändning och uppskalning av förnybara energikällor.

Tvågradersmålet - brief av Markku Rummukainen

Här hittar du briefen "Tvågradersmålet"

Här hittar du andra kortfattade briefs om olika ämnen

Om författaren

Markku Rummukainen
Markku Rummukainen är professor i klimatologi vid Centrumför miljö- och klimatforskning vid Lunds universitet och koordinatori klimatfrågor vid SMHI. Han är en av huvudförfattarna bakom del I av IPCC:s femte stora rapport om klimatet, AR5. Han medverkar även i Sveriges delegation vid klimatförhandlingar, som expert på forskningsrelaterade och vetenskapliga frågor och är just nu i Paris på klimattoppmötet COP21.