Sand istället för sten motar kusterosion

För första gången har en svensk kommun lagt ut stora mängder sand på sina stränder som ett sätt att mota kusterosionen. Det hade förmodligen aldrig skett om det inte vore för Hans Hanson, professor i teknisk vattenresurslära vid LTH, som ”tjatat på kommungubbar och departement de senaste 25 åren”.
Hans Hanson, professor i teknisk vattenresurslära vid LTH. Foto från LUM

I Ystad sandskog finns sedan i somras 80.000 kubikmeter kritvit, finkornig, nyutlagd sand. Metoden är fortfarande kontroversiell i Sverige. Enligt Hans Hanson handlar det bland annat om att ryggmärgsreaktionen leder tankarna fel.

– När havet gröper ur strandlinjen dumpar husägare och kommuner stenar mot strandkanten för att rädda den egna kusten. Den blir kvar, men sanden försvinner. Och framförallt blir grannens erosion kraftigare istället, förklarar han och exemplifierar med Öresundskusten:

– Se på Landskrona eller Höganäs. -Eller utmed Löderups strandbad på sydkusten. Där har sandstränder försvunnit utmed långa kuststräckor eftersom folk lagt ut stenbumlingar.

Läs hela artikeln om Hans Hanson i LUM (Lunds universitets magasin).