Rivstart för Climate-KIC i Lund

Nu har Lunds universitet officiellt lanserat sitt medlemskap i EU:s stora innovationsnätverk inom klimatområdet, Climate-KIC. Vid gårdagens lanseringsevent som drog nära 150 besökare – forskare, studenter, företagare och andra intresserade – presenterades en del av det som redan har kommit igång och vad universitetet kan hoppas på för framtiden genom medlemskapet.
Bertrand van Ee, vd för Climate-KIC. Foto: Gunnar Menander

Vice-rektor Bo Ahrén vid Lunds universitet betonade inledningsvis hur väl medlemskapet passar in i universitets strategiska mål om att bidra till att lösa världens stora utmaningar. Det behövs starka nätverk mellan universitet och samhället och det gör Climate-KIC så viktigt, menade Bo Ahrén.

Lunds universitets vicerektor Bo Ahrén minglar under kaffepausen. Foto: Gunnar Menander

Till lanseringseventet deltog också flera ledande personer från Climate-KIC – vd Bertrand van Ee och Susanne Pedersen, som är chef för den nordiska delen. De uttryckte stora förhoppningar för Lunds universitets medlemskap och hoppas nu också kunna utvidga Climate-KIC Nordic med företagspartners och flera av de största städerna.

Direktör för nordiska Climate-KIC, Susanne Pedersen. Foto: Gunnar Menander

Studenter viktiga för Climate-KIC

Att Climate-KIC också har studenterna som en viktig målgrupp framgick av några tidigare lundastudenter. Mehrdad Mahdjoubi, vd och grundare av Orbital Systems – ett innovativt duschsystem utvecklat tillsammans med NASA som sparar 90 % vatten och 80 % energi – berättade om varför han hade behövt något som Climate-KIC när hans innovationsföretag skulle ut på marknaden.

Mehrdad Mahdjoubi, vd och grundare av Orbital Systems. Foto: Gunnar Menander

Sofia Isaksson, nyutexaminerad civilingenjör i maskinteknik och teknisk design, berättade om sin kick-start på karriären med ”The Journey” – den sommarskola som Climate-KIC anordnar varje år med fokus på klimat och innovationer. (Läs mer på Sustainability Forum Blog)

Solla Zophoniasdottir, Climate-KIC Nordic, talade om styrkan och möjligheterna i Climate-KIC Allumni Association. Foto: Gunnar Menander

Vi behöver dina idéer!

Professor Markku Rummukainen välkomnade forskare, studenter och regionala entreprenörer att höra av sig med tankar och idéer om samverkan med Climate-KIC. Kanske kan det vara din idé nästa gång om utbildning, nätverk eller innovation som får en språngbräda via Climate-KIC?

Text: Nina Nordh

Presentationer från eventet

Här hittar du alla presentationer från lanseringen