”Mitt chockerande möte med hållbarhetsforskning”

Det var rubriken på en av föreläsningarna vid gårdagens kick-off för Hållbarhetsforum vid Lunds universitet. Drygt hundra studenter och forskare vid Lunds universitet samlades på Kulturen för en eftermiddags inspiration och reflektion kring hållbar utveckling.
Moderator Catarina Rolfsdotter-Jansson och Johan Kuylenstierna, SEI, på Hållbarhetsforums kick-off 26 februari 2015.

Även huvudtalaren, Johan Kuylenstierna från Stockholm Environment Institute, inledde sin föreläsning på temat chockerande möten med hållbarhet. Han berättade om sitt arbete för ett antal år sedan i FN med vattenfrågor när han insåg att hans naturvetenskapliga perspektiv var helt annorlunda än kollegornas, som framför allt diskuterade utvecklingsfrågor.

– Vi behöver sätta människan i centrum och hennes behov av utveckling, betonade Johan Kuylenstierna.

Under sin föreläsning gav Johan Kuylenstierna många intressanta perspektiv på vilka hållbarhetsutmaningar som världen nu står inför och forskningens roll i detta, framför allt när det gäller urbanisering, landanvändning och energi. Stora utmaningar, men även möjligheter eftersom många av framtidens städer inte är byggda ännu. Med målinriktat arbete från våra beslutsfattare och att den finansiella sektorn på allvar kommer med i hållbarhetsarbetet finns stora möjligheter för framtiden, avslutade Johan Kuylenstierna sin föreläsning.

Efter pausen höll forskaren Tina D´Hertefeldt från Biologiska institutionen vid Lunds universitet sin föreläsning om hennes intryck från en stor hållbarhetskonferens i Köpenhamn förra året. Hon belyste problematiken med att det är ett komplext område och att man som forskare kan uppleva att det är svårt att hitta sin plats i hållbarhetsforskningen. Ett av de intryck hon fick med sig från konferensen var hur viktigt det är att våga tänka annorlunda.

Avslutningsvis fick vi höra fyra olika framgångsberättelser från Lunds universitet.

Professor Annica Kronsell berättade om det tvärvetenskapliga projektet LETS 2015 och deras rapport ”I ljuset av framtiden – styrning mot nollutsläpp 2050” som mynnade ut i konkreta råd till beslutsfattare om vägen mot ett fossilfritt samhälle.

Arbetet med rapporten ”Klimatsäkrat Skåne” berättade projektkoordinator Marianne Hall från Centrum för miljö- och klimatforskning vid Lunds universitet om, och professor Lennart Olsson från LUCSUS gav en kort presentation av deras tvärvetenskapliga projekt LUCID - Lund University Centre of Excellence for Integration of Social and Natural Dimensions of Sustainability.

Professor Lena Neij från iiiee presenterade deras Interreg-projekt Urban Transition Öresund och hur utmanande och stimulerande samarbete över gränserna kan vara – både bokstavligt över Öresund, och samverkan mellan universitet, städer och näringsliv.

Henrik Smith, professor och föreståndare för Hållbarhetsforum avrundade eftermiddagens hållbarhetsdiskussioner med reflektionen att forskarvärlden kanske har en överdriven tro när det gäller hur mycket man kan påverka inriktningen på beslutsfattandet i samhället på kort sikt. Däremot underskattar forskare många gånger sin roll i samhällsutvecklingen på lång sikt, menade Henrik Smith. Och inte minst, påminde han, får vi inte glömma bort hur viktiga studenterna är för en hållbar utveckling.

Dagen hölls ihop av moderator Catarina Rolfsdotter-Jansson, journalist och författare med hållbar utveckling i fokus.

Text: Nina Nordh

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om Hållbarhetsforums kommande aktiviteter via vårt nyhetsbrev – anmäl dig här!