Lunds universitet stärker sitt klimatarbete

Lunds universitet blir medlem i EU:s största klimat- och innovationssamarbete, Climate-KIC. Tillsammans med 230 andra lärosäten, företag, städer och andra aktörer ska man arbeta mot det gemensamma målet – att hitta lösningar på klimatutmaningen.
Lunds universitet. Foto: Mikael Risedal

– Vi ser stora möjligheter för både forskare och studenter vid Lunds universitet. Climate-KIC är en betydelsefull arena för att få fram konkreta lösningar på klimatutmaningen, säger Torbjörn von Schantz, rektor vid Lunds universitet.

I Climate-KIC sammanstrålar forskning, undervisning och entreprenörskap i allt från demonstrationsprojekt där ny forskning testas till olika utbildningsaktiviteter.

Direktören för Climate-KIC Nordic, Susanne Pedersen, understryker hur viktigt det är för samarbetet på ett europeiskt och nordiskt plan att få Lunds universitet in i gemenskapen – inte minst med tanke på möjligheterna i Öresundsregionen.

– Med Köpenhamns stad som existerande Climate-KIC partner och förhoppningsvis Malmö som framtida medlem har vi starka partners i området och spännande möjligheter att jobba med klimatlösningar över landsgränserna, säger Susanne Pedersen.

– Genom samverkan med omvärlden kan kunskap och innovationer komma samhället till nytta, säger professor Markku Rummukainen som har koordinerat arbetet med medlemskapet i Climate-KIC från Lunds universitets sida.

Sommarskola om grönt entreprenörskap

Förutom deltagande i forsknings- och innovationsprojekt inom klimatområdet, kommer medlemskapet också att innebära nya möjligheter för studenter vid Lunds universitet.

Närmast kommer Climate-KIC:s sommarskola ”The Journey”, där studenter från hela världen får möjlighet att utvecklas i hållbart entreprenörskap genom en fem veckor lång resa i Europa med föreläsningar, studiebesök och grupparbeten – allt med fokus på klimat och innovationer. Från Lunds universitet deltar tio studenter i årets ”The Journey”. Sommarskolan kommer i augusti också till Lunds universitet, då vi får besök av europeiska masterstudenter och doktorander.

Kontaktuppgifter för mer information:

Om Lunds universitets medlemskap i Climate-KIC:

Professor Markku Rummukainen, Centrum för miljö- och klimatforskning, Lunds universitet:
Tel. 046-222 96 84, Markku.Rummukainen [at] cec.lu.se
Markku Rummukainen finns tillgänglig för pressen och kan svara på frågor i telefon den 12 juni 2015.

Om “The Journey” i Lund:

Projektkoordinator Susanna Bruzell, Centrum för miljö- och klimatforskning, Lunds universitet:

Tel. 046-222 98 36. susanna.bruzell [at] cec.lu.se

Foto: Mikael Risedal

Climate-KIC

Climate-KIC samlar över 230 lärosäten, företag, städer och andra aktörer i Europa med det gemensamma målet att hitta lösningar på klimatutmaningen. Inom Climate-KIC skapas partnerskap för att integrera forskning, näringsliv och teknik för att innovativa idéer ska bli till nya produkter, tjänster och arbetstillfällen. Climate-KIC Nordic är ett av tretton Climate-KIC centra i Europa, och har sina lokaler vid DTU, Danmarks Tekniske Universitet. Från Sverige är tidigare Chalmers med i Climate-KIC Nordic.

Läs mer om Climate-KIC