Lundageolog: "Skånska grundvatten förorenade"

I sin forskningsavhandling visar Maria Åkesson, geolog vid Lunds universitet, att bekämpningsmedel är vanligt förekommande i det skånska grundvattnet.
Kontroll av vattenkvalitet. Foto: Charlotte Sparrenbom.

Maria Åkesson har i sin undersökning studerat grundvattnet i Skåne genom att ta fram ny data men också genom att gå igenom gamla analysresultat. Tolv skånska kommuner ingår i studien och halter av bekämpningsmedel, som överskrider gränsvärdet, har hittats i sju av dessa.

- Det är ju inte bra. Den här typen av ämnen bryts ner långsamt när de väl nått grundvattnet och dessutom tar det lång tid för grundvatten att omsättas, säger Maria Åkesson.

Bekämpningsmedel som påträffats härstammar från dagens lantbruk men också från ogräsbekämpningsmedel som, tills restriktionerna skärptes 1990, mer eller mindre användes utan begränsningar.

Att det förorenade grundvattnet, som används för att göra dricksvatten, får lite uppmärksamhet är något som förvånar Maria Åkesson och hon hoppas att forskningsresultatet ska göra att övervakningen av grundvattnet ses över.

Svårt förutsäga framtida problem

- Vi vet fortfarande för lite om förekomsten för att kunna säga något om framtida kvalitetsproblem. Det är dock sällan som man idag hittar rester av bekämpningsmedel i halter som är över riktvärdena för vad som är hälsofarligt, säger Maria Åkesson.

- Det viktiga nu är att vi får analysserier som vi kan jämföra med varandra och över tid. Det behövs alltså göras kontroller av grundvattnet på fler platser, man behöver söka efter fler ämnen och man behöver göra det oftare.

Om Maria Åkesson och avhandlingen

Maria Åkessons studier har blivit mycket omskrivna av press runt om i landet. Här hittar du pressmeddelandet om hennes avhandling.

Medier som rapporterat om nyheten är bland annat DN, SVT Nyheter, NyTeknik, Sydsvenskan och Sveriges Radio (cirka 2 timmar och 16 min in i programmet).