Hög tid för klimatets plan B: Skapa tull- och skatteallians

Sverige kan ta initiativ till ny EU-baserad allians med gemensam klimatskatt och klimattullar, skriver miljöekonomen Håkan Pihl, Lunds universitet. Läs debattartikeln i Dagens Nyheter den 25 september.
Ungdomar demonstrerar på FN:s klimatmöte i Doha 2012, COP 18. Foto: Terese Göransson

"Globalt avtal osannolikt. Att hoppas att innovationer löser klimatproblemet är riskfyllt. Att betala länder för att hålla fingrarna borta från billiga kolreserver blir dyrt. Nytänkande krävs. Sverige kan ta initiativ till ny EU-baserad allians med gemensam klimatskatt och klimattullar, skriver miljöekonomen Håkan Pihl. I veckan samlades världens ledare inför nya klimatförhandlingar i Paris nästa år.

Men var är plan B? Decenniers misslyckanden tyder på att internationella förhandlingar är otillräckliga. Det krävs nytänkande och ett nytt slags internationellt ledarskap. Sverige kan bidra genom initiativ till en klimatallians med likasinnade länder, helst hela EU. I en sådan allians skulle man begränsa egna utsläpp men också ställa krav på de länder som inte gör det. Hörnpelarna skulle vara ett inhemskt pris på klimatpåverkan (klimatskatt) och klimattullar mot länder i omvärlden utan motsvarande pris."

Läs hela debattartikeln i Dagens Nyheter från den 25 september.