”Globalt samarbete krävs för att minska basindustrins utsläpp”

En basindustri utan utsläpp är på lång sikt både tekniskt möjlig och nödvändig för klimatet (DN Debatt 13/10). En ”handlingsplan” för Svensk basindustri kan bidra här men utan att påbörja en global omställning så blir effekten måttlig. För en sådan omställning behöver ett flertal låsningar inom den internationella klimatpolitiken övervinnas, skriver tre Lundaforskare, som replik den 14 oktober.
Foto: Wikimedia Commons

"Även om alla länder till slut måste nå nollutsläpp ska vi och andra utvecklade industriländer, enligt klimatkonventionens principer om en rättvis fördelning, gå före. Detta har hittills gått bra när EU kraftigt reducerat sina utsläpp från el- och värmesektorn. Transportsektorn är också på gång.

Basindustrin skiljer sig dock från andra sektorer, då dess marknad inte huvudsakligen är i Sverige utan är global där man konkurrerar med basindustrier i andra länder. Höga svenska och europeiska ambitioner för basindustrin kommer då, om man inte lyckas få med övriga delar av världen, förr eller senare, att leda till krav om handelstullar för att skydda svensk och europeisk grön produktion från import från länder med lägre klimatambitioner. Handels - och klimatpolitiken är därför på långsiktig kollisionskurs. Det är en orsak till att omställningen av basindustrin behöver få ökad prioritet i internationella diskussioner och förhandlingar."

Läs hela repliken på DN Debatt

Artikelförfattarna och lundaforskarna Bengt Johansson, Lars J Nilsson och Max Åhman finns alla på Miljö- och energisystem på Lunds Tekniska Högskola