Bränd plast lika illa som olja eller kol

En stor del av det avfall som vi slänger bort innehåller plast. Vid förbränning i värmeverk utvinns förvisso energi men bränd plast ger upphov till växthusgaser eftersom en stor del fortfarande tillverkas av fossila råvaror.
Foto: LU bildbank

Forskare varnar för att det som för alla parter kan verka smart; att bli av med avfall och få billigt bränsle för värmeverk, istället är till nackdel för klimatet eftersom bränd plast är lika illa som olja eller kol. Det finns forskare som anser att man istället borde lägga plasten på sophögar och deponera den.

Enligt Torleif Bramryd, professor i miljöstrategi vid Lunds universitet, består det avfall som bränns av uppemot 30 procent plast.

- Plast har ju ett fossilt ursprung – det tillverkas av olja och i vissa fall naturgas. Förbränning av plast och även syntetiskt material, som utgör en ganska stor andel av avfallet, innebär att man bränner en oljebaserad produkt och utsläppen av koldioxid blir ju lika stora som när man bränner kol och olja, säger Torleif Bramryd.

Weine Wiquist, VD för branschorganisationen Avfall Sverige, anser att det är svårt att komma ifrån att en del plastskräp slutligen bränns.

Lyssna på nyhetsinslaget i Lunchekot, Sveriges Radio här (först i programmet)